Potrawa: STRAWA DLA KRZEPKICH MYŚLIWYCH |
Składniki: Jest to potrawa łatwa do przyrządzenia bardzo kaloryczna przydatna zwłaszcza w mroźne dni. Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 8 mielonych lub schabowych kotletów lub też zrazów (wcześniej usmażonych w domu) 20 dag kiełbasy jałowcowej lub toruńskiej 4 maleńkie kaszanki 4 plastry bekonu 5 dag tłuszczu > pęczek szczypiorku kminek jałowiec sól pieprz 1-2listki laurowe. |
Sposób przygotowania: W kociołku lub rondlu rozpuścić tłuszcz, obsmażyć na nim plastry bekonu, porcje kiełbasy i kaszanki, wyjąć i przełożyć do innego naczynia. Do rondla z tłuszczem wlać wodę (pół szklanki), włożyć pokrojoną kiszoną kapustę, dodać (według uznania), 1-2 listki laurowe, parę pokruszonych ziaren jałowca, kminku, pieprzu i gotować aż kapusta zmięknie, a płyn odparuje. Pod koniec gotowania do kapusty delikatnie włożyć kotlety lub zrazy, kaszankę, kiełbasę i bekon, aby dobrze zagrzały się. Na środku każdego talerza położyć porcję mięsa (po 2 kotlety, kawałek kiełbasy i kaszanki, plaster bekonu), po bokach obło-żyć kapustą. Jako dodatek podać chleb lub pieczone ziemniaki. Może być również podane piwo lub mały kieliszek białej, wytrawnej wódki (dla dobrego trawienia i zrównoważenia zimnej aury). |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |