Potrawa: Wigilijna kapusta z grzybami |
Składniki: Składniki:; 60 dog kwaszonej kapusty 4 dog suszonych grzybów; 10 suszonych śliwek 3 łyżki oleju 10 dog cebuli sól. pieprz cukier. |
Sposób przygotowania: Grzyby umyć i namoczyć na kilka godzin w chłodnej, przegotowanej wodzie. Następnie ugotować grzyby w tej samej wodzie, w której moczyły się, wyjąć i pokrajać w paski. Śliwki umyć, wymoczyć, wyjąć, wydrylować i pokrajać w paski. Kwaszoną kapustę włożyć do garnka, dodać wywar z grzybów i dusić pod przykryciem. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę i lekko zrumienić na oleju. Do prawie miękkiej kapusty włożyć grzyby, śliwki. cebulę z olejem. doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, można zagęścić łyżką mąki rozprowadzonej w zimnej wodzie, chwilę dusić, uważając, aby potrawa nie przypaliła się. Kapustę zasmażaną można podawać jako dodatek do smażonych ryb. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |