strona główna forum dyskusyjne


























Zdjęcia ostatnio dodane



Ciekawostka anatomiczna: borsuki miewają i w szczęce, i żuchwie różne ilości zębów przedtrzonowych: ten z lewej ma cztery - dodatkowe to te małe, widoczne zaraz za kłami. Ten z prawej ma trzy. Jednocześnie widać dwurzędowe ustawienie korzeni dolnych siekaczy przy liniowym ustawieniu ich koron. Wzmacnia to siłę zgryzu. Bardzo typowe dla borsuka i rosomaka, ale występuje u wszystkich łasicowatych z wyjątkiem wydry pospolitej, morskiej i olbrzymiej. Ciekawostka anatomiczna: borsuki miewają i w szczęce, i żuchwie różne ilości zębów przedtrzonowych: tu szczęki, ten z lewej ma cztery - dodatkowe to te małe, widoczne zaraz za kłami. Ten z prawej ma trzy. W tej czaszce tkwi wbita śrucina, średnicy przynajmniej 4 mm. Okolica jest w pełni wygojona, również na skórze nie było żadnego śladu ropienia. Na pewno nie jest to moja śrucina - to mój pierwszy borsuk strzelony w tamtym lowisku, w dodatku kulą.Zdjęcie 112:
Biltong z sarny gotowy. Nie wiem, jak smakuje: dzisiaj piątek, więc musi poczekać do jutra :-)Z lewej: czaszka olbrzyma z zeszłego wekendu, z prawej również duży, wyceniony na 22,2 pkt CIC.
09-10-15 16:14
autor: rales
09-10-15 16:14
autor: rales
09-10-15 16:14
autor: rales
09-10-15 16:12
autor: rales
09-10-15 16:07
autor: rales
Pierwsza z lewej - czaszka z borsuka sprzed 8 czy 9 lat, wyceniona na 22,2 pkt CIC = brąz. Borsuka nie ważyłem, ale na pewno nie miał 20 kg. Drugi z lewej - to borsuk z wcześniejszego zdjęcia, ważył 24 kg. Będzie wysokie złoto!! Trzeci i czwarty - również sprzed kilku lat, niewyceniane, wg moich pomiarów oba łapią się na złoto. Ważyły na pewno powyżej 20 kg.Zdjęcie 109:
Z RPA przywieźliśmy również uwielbienie dla biltongu. Oto przepis: chude mięso oczyść ze wszelkich ścięgien, żył i powięzi. Z sarny nadaje się comber i szynka, z łosia czy jelenia również łopatka. Przyprawy: świeżo mielony pieprz -najlepiej trójbarwny, kolendra, goździki, sól i ocet winny do skropienia. Nie za dużo, bo po wysuszeniu mięsa będzie za ostre/słone!!
09-10-15 16:06
autor: rales
09-10-15 16:01
autor: stary 333
09-10-15 16:01
autor: stary 333
09-10-15 16:01
autor: stary 333
09-10-15 16:00
autor: rales
Zdjęcie 110:
Doprawione mięso, po skropieniu octem winnym, trzeba zostawić w chłodzie na przynajmniej kilkanaście godzin.Zdjęcie 111:
W szwedzkim klimacie nie da rady wysuszyć mięsa na słońcu, więc używam suszarki do grzybów.szarża kozy na lisa którego strzelilem kilka minut wcześniejJenot którego dogoniłem pieszo waga 21 kg na zdjęciu nie widać ale naprawdę tłuścioch ;)
09-10-15 16:00
autor: rales
09-10-15 16:00
autor: rales
09-10-15 15:32
autor: WildHunter2
08-10-15 23:14
autor: błażej
08-10-15 19:53
autor: Damian0205
Polowanie OHZ Zator ptaki dopisały super atmosfera ;) pozdrowienia Michał ;)Przerwa w polowaniu i się nawet suma udało się złowić ;)Gęś slons jak zawsze wspaniała atmosfera .Tegoroczny koziołek 30 cm Zdjęcie doskonale oddaje klimat pierwszego polowania zbiorowego w tym sezonie. Polowałem gościnnie w Kole Foka Kołobrzeg. Bardzo dziękuję !!
08-10-15 19:53
autor: Damian0205
08-10-15 19:53
autor: Damian0205
08-10-15 19:53
autor: Damian0205
08-10-15 19:53
autor: Damian0205
08-10-15 17:54
autor: Odyniec_115kg
Pamiątkowe foto przy byku pozyskanym przez Kolegę Andrzeja podczas porannego polowania z podchodu. Darz Bór
08-10-15 12:19
autor: Basior 1
08-10-15 12:14
autor: Basior 1
08-10-15 12:14
autor: Basior 1
07-10-15 22:59
autor: wadera1979
07-10-15 22:59
autor: wadera1979
czternastak regularny w wieku 11 lat. Waga wieńca 6,7kg, waga tuszy 166kg. Dzień wcześniej wieczorem miał 3 łanie i 2 cielaki, ale po przegonieniu równie starego byka dobił do 4 łań i 3 cielaków. Rano i wieczorem w dniu strzelenia był sam.
07-10-15 22:59
autor: wadera1979
07-10-15 22:41
autor: Dawid
07-10-15 15:03
autor: stary 333
07-10-15 15:03
autor: stary 333
07-10-15 15:03
autor: stary 333

Wróć do wyboru galerii <<poprzednie     następne>>

Szukaj   |   Ochrona prywatności   |   Webmaster
P&H Limited Sp. z o.o.